Σήμερα έδωσα στη μαμά ρεπό και την έστειλα για καφέ, και αποφάσισα να κάνω τα γλυκάκια των γιορτών χωρίς να έχω κανέναν μες στα πόδια μου. Ξεκίνησα με τα παραδοσιακά φοινίκια, επειδή ως προσφυγάκι προτιμώ τα μακρασιάτικα γλυκά,αλλά είπα φέτος,μιας και αποκτήσαμε ιδιαίτερους δεσμούς με τα…βόρεια της χώρας,να κάνω μια παραλλαγή τους,που συνηθίζεται πολύ στη Μακεδονία. Τα είχα δοκιμάσει πριν δύο χρόνια στο Μελισσοχώρι,λίγο πιο έξω από τη Θεσσαλονίκη,και είχα ξετρελαθεί.Έκανα λοιπόν ισλί, κι ας απαρνήθηκα τις ρίζες μου για φέτος.Παραθέτω υλικά και μουκοοδηγίες:
Υλικά
• Η δόση είναι για περίπου 80 ισλί
• Υλικά για την ζύμη:
o Ενα βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου
o 2 κούπες ελαιόλαδο (ή μία ελαιόλαδο και μία καλαμποκέλαιο αν θέλετε να το κάνετε πιο ελαγρύ)
o 1 κούπα ζάχαρη
o 1,5 κούπα φυσικό χυμό πορτοκαλιού
o 0,5 κούπα γάλα (εναλλακτικά για νηστίσιμα μελομακάρονα αντικαθιστούμε το γάλα με 0,5 χυμό πορτοκάλι. Δηλαδή βάζουμε 2 κούπες χυμό πορτοκαλιού)
o 0,5 κούπα κονιάκ
o Το ξύσμα από δύο πορτοκάλια
o 1 φακελάκι μπέκιν
o 1 κουταλάκι κανέλα
o 1 κουταλάκι γαρύφαλλο
o 1,5 κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις. Μπορεί να πάρει και λίγο παραπάνω)
• Υλικά για την γέμιση:
o 500 γρ καρυδόψυχα κοπανισμένη (μπορείτε να βάλετε 350 γρ. καρύδι και 150 γρ. αμύγδαλο αν σας αρέσει περισσότερο)
o 3 κουταλιές ζάχαρη
o 1 κουταλάκι κανέλα
o 1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
o Λίγο νερό και κονιάκ για να γίνει ένας πολτός
• Υλικά για το σιρόπι:
o 2 ποτήρια του νερού μέλι
o 2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
o 3 ποτήρια νερό
o Κανέλα
• Λίγα από τα κοπανισμένα καρύδια για πασπάλισμα.
Ετοιμασία
1. Ρίχνουμε σε λεκάνη το βιτάμ, το λάδι και την ζάχαρη και δουλεύουμε με το σύρμα χειρός ή κλασσικά με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά (αν είστε στο μέγεθός μου προτείνω μίξερ γιατί τα μουκοδάχτυλα πονάνε μετά το ζύμωμα)
2. Τραγουδώντας «Ρούντολφ το ελαφάκι» προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλο, την πορτοκαλάδα, το ξύσμα, (το γάλα) και το κονιάκ, δουλεύουμε καλά και τέλος ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι μαζί με το μπέικιν. (Ρίχνουμε τόσο αλεύρι όσο να γίνει μία μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.)
3. Ετοιμάζουμε την γέμιση σε μια λεκανίτσα (κατά προτίμηση χριστουγεννιάτικη).
4. Παίρνουμε ένα-ένα μπαλάκι από την ζύμη στο μουκοχεράκι μας, κάνουμε μια λακουβίτσα ή την ανοίγουμε λίγο στο χέρι σαν πιτάκι, βάζουμε μισή κουταλίτσα από την γέμιση και κλείνουμε καλά διπλώνοντας. Αλλάζουμε το τραγούδι,βάζουμε "Τρεις σοφοί τρεις βασιλιάδες,φουμ,φουμ,φουμ" και καθαρίζουμε το σιντί από τις ζύμες. Πλάθουμε ελαφρά στο χέρι να πάρει μακρόστενο σχήμα σαν σουτζουκάκι (ισλί). Προσοχή:Τα ισλί μπορεί να φαίνονται μικρά και χαριτωμένα στο ταψί,αλλά απλώνουν πολύ και γίνονται σαν βάρκες όταν ψηθούν. Γι’ αυτό,βάλτε μόνο όση ζύμη χωράει στο μουκοχεράκι σας,αλλιώς θα γίνουν τεράστια.Αν δεν είστε μούκος, έχω να κάνω δύο επισημάνσεις:πρώτον,κακό του κεφαλιού σας,δεύτερον,υπολογίστε μία χουφτίτσα μούκου ενάμισι μέτρου.
5. Ψήνουμε στους 180 για 30 λεπτά (πάνω κάτω) και 10 λεπτά (από πάνω). Αυτό βέβαια ισχύει για τον δικό μου φούρνο. Το ποθούμενο είναι να ψηθεί όλο το ισλί και να πάρει ένα χρώμα σαν της κανέλας.
Αφήνουμε να κρυώσουν καλά (καλύτερα την επομένη, εγώ τα φτιάχνω το απόγευμα και τα μελώνω το απόγευμα της επομένης).
Οπότε και ετοιμάζουμε το σιρόπι:
• Βάζουμε στην κατσαρόλα τα υλικά και τα αφήνουμε να βράσουν λίγο. Αφαιρούμε τον αφρό και βουτάμε τα ισλί λίγα-λίγα στο σιρόπι το οποίο βράζει σε σιγανή φωτιά.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα αφήνουμε στο σιρόπι για ένα λεπτό, διαφορετικά μελώνουν πολύ και κολλάνε στα χέρια. Τα βγάζουμε, τα βάζουμε στην πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με λίγα από τα κοπανισμένα καρύδια που κρατήσαμε ανακατεμένα με λίγη κανέλα.
Σερβίρουμε με ένα ποτήρι γάλα δίπλα από το τζάκι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, για να καλοπιάσουμε τον Αη-Βασίλη. Επίσης, κρατάμε τα ισλί μακριά από τα χέρια του Μούκου και του μικρού μας αδερφού, επειδή θα χρειαστεί να ψήσουμε καμιά δεκαριά λαμαρίνες μέχρι τα Χριστούγεννα.
(τη συνταγή τη δανείστηκα από το www.hungry.gr,και έκανα μια παραλλαγή της.)
Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
15 σχόλια:
Να κάνω μια διευκρινιστική ερώτηση; Τα τραγουδια ειναι βασικο συστατικό της συνταγης; δλδ αμα δεν παιζουνε τοτε θα αποτυχει το γλυκό; θα αλλάξει το χρώμα ή η γευση; δεν κοροιδευω, απλα μια διευκρινιση για να ξερω μην κανω κανενα λάθος. Κι επίσης, ποια εκδοχή των τραγουδιών θελουμε; μια ο,τι να'ναι ή κατι συγκεκριμενο;
Ευχαριστω εκ των προτερων δεσποινις...
Τα τραγούδια είναι βεβαίως βασικό συστατικό γιατί διαμορφώνουν τη χριστουγεννιάτικη διάθεση του παρασκευαστη ισλί.Θα σας γίνουν στεναχωρευτικά άμα δε βάλετε.Όσον αφορά την εκδοχή αγαπητέ,μη βάλετε τίποτα χιπ χοπ εκτελέσεις γιατί από το ρυθμό θα σας γίνουν τα νεύρα κρόσσια (πιο κρόσσια από οτι είναι τώρα) και τα ισλί σαν μακαρόνια.Προτιμείστε μια κλασσική εκδοχή,ή μια εκτέλεση Σινάτρα,που την εγκρίνουμε.
Παρακαλούμε εκ των υστέρων κύριε.
Ωχ ,παλι το πρωτο θυμα θα ειμαι τουλαχιστον γλυτωσα τα τραγουδια...
Μουκος
Γι'αυτο σου τραγουδούσα όλα τα χριστουγενννιάτικα βρε προχθές,για να μη μου μεινεις παραπονεμένο που δεν τα άκουσες σήμερα.Ναι ε,θύμα;Γι'αυτό τα έτρωγες δεκα δεκα πριν; ;@Ρ
Ο "Χαμένος" θα μας αν πέτυχαν. Χαμένε ζης?
Ενταξει ωραια ηταν τελικα, περιμενω και την σοκολατενια/μελωμενη εκδοση για πιο ασφαλη συμπερασματα.
Καλά εσύ χελωνάκι με τίνος το μέρος είσαι;;;;;;
Μια χαρα την βρίσκω την συνταγή σου.Αν και άντρας ξέρω γι αυτό και έκατσα και την διάβασα.Μαγειρική έχω τελειώσει άρα το κατέχω!χε χε
Άντε και του χρόνου!!!!
Ευχαριστώ πολύ Άκη,πες τα και στον κύριο από πάνω που όλο γκρινιάζει.Ώστε μάγειρας ε;
Οχι βρε μουκελάκι μη θυμώνεις με σένα είμαι αλλα να, εγώ δεν........
Μαγειρική έχω τελειώσει αλλά καμμία σχέση με το επάγγελμα που κάνω τώρα!!Μα καμμία..αχαχ
Την καλησπέρα μου
@Χελώνα:Άστα αυτά...ούτε εσύ θα φας ισλί,ούτε ο Στοχαστής,ο μουκος έφαγε τιμής ένεκεν.Παραδειγματικη τιμωρία.
@Άκη:Δεν πειράζει,έχεις τουλάχιστον ωραίες ατάκες απο την τωρινή σου δουλειά!
Ενισταμαι! Μια καλοπροαιρετη απορια ειχα δλδ, να μην ρωτησω;;;;;
Να μη ρωτήσεις κακέ,τώρα πάει το ισλί,πέταξε.
powerful robustness invasive alexander obviously surgery courtesy internalized answers revelling yonge
lolikneri havaqatsu
Δημοσίευση σχολίου