Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

Τα Κύθηρα ποτέ δε θα τα βρούμε...

Μόνο αυτά δηλαδή δε θα βρούμε, γιατί όλα τα υπόλοιπα νησιά τα φάγαμε με το κουτάλι. Άμα ζούσε σήμερα ο Όμηρος, για τους εκπαιδευτικούς θα έγραφε έπος, όχι για τον Οδυσσέα. Που σιγά τι έκανε, πήγε εκεί σε δυο τρία μέρη, έφαγε κι ένα λωτό, και σιγά τα ωά.
Που λέτε, εγώ όπως ξέρετε μετακόμισα στην Κάλυμνο ως νεοδιόριστη. Όλα καλά, αν κι έπαθα μια φρίκη γιατί το νησί είναι όλο άγονο και φαίνεται δεξιά κι αριστερά της πόλης μία καφέ, άμορφη μάζα. Βρήκα σπίτι, το καθαρίσαμε με τη μαμά, βάλαμε πλυντήριο, γλάστρες στο μπαλκόνι, ψωνίσαμε λιχουδιές, με λίγα λόγια, το κάναμε μούκικο. Κανόνισα λοιπόν κι εγώ να έρθει ο μούκος μου στην άδειά του, να το εγκαινιάσουμε. Αλλά μάλλον το Υπουργείο Παιδείας δεν κρατιόταν να μας γνωρίσει. «Θα παρουσιαστείτε στη Ρόδο, κι εκεί θα κάνετε τα χαρτιά σας για τα κενά προτίμησης» με ενημέρωσαν από τη Δευτεροβάθμια της Καλύμνου. Γιατί ρε παιδιά, εμείς δεν έχουμε Διεύθυνση; Τέλος πάντων, το πήρα απόφαση ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα συναντηθώ με το ελαφάκι της Ρόδου(ο ένας τρόπος είναι με το πανάκριβο καταμαράν=3 ώρες, κι ο άλλος είναι με το πιο φθηνό, αλλά ετοιμόρροπο πλοίο της γραμμής=6 ώρες). Τουλάχιστον έμαθα ότι μπορώ να πάρω το πιστοποιητικό πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής από το νοσοκομείο της Καλύμνου.
Πάω κι εγώ με την ακτινογραφία μου, το χαρτί του παθολόγου, και το τρελόχαρτο που με τόσο κόπο απέκτησα, στο νοσοκομείο. Ο υπεύθυνος έλειπε με άδεια, οπότε με έστειλαν στο γιατρό να μου πει τι χρειάζεται ακόμα για να εκδώσω το πιστοποιητικό. Ο οποίος γιατρός αγρόν αγόραζε.
“Καρδιογράφημα κάνατε;»
“Όχι...»
“Θέλουν;»
“Ε που να ξέρω γιατρέ μου...»
“Χμ... Καλά, ξάπλα να σου κάνουμε ένα»
Ξαπλώνω η έρμη, κάνω το καρδιογράφημα.
“Αίματος έχετε;»
“Όχι...»
“Θέλουν;»
«Ε σας είπα γιατρέ μου, εγώ που να ξέρω;»
«Να σου γράψω και αίματος».
Και γράφει ένα κατεβατό τρεις σειρές, από AIDS και ηπατίτιδα, μέχρι τρασαμινάσες.
Τελικά δεν πρόλαβα να πάω πριν την ορκωμοσία να κάνω τις εξετάσεις, τις άφησα για τη Ρόδο.\
Στην οποία Ρόδο, καθότι είμεθα και της παράδοσης, εφαρμόστηκε πλήρως το «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».200 άτομα, κι ένας τύπος στην πόρτα της δευτεροβάθμιας, να μας λέει ότι δε μοιράζει χαρτάκια προτεραιότητας, γιατί κόβει φάτσες. Με τα πολλά, μπαίνουμε μέσα με τους συναδέλφους της αγγλικής,6 στο σύνολο για την Κάλυμνο, και πάμε να συμπληρώσουμε τα κενά. Κενά κατ’ ευφημισμό βέβαια, γιατί το κενό ήτο... ένα! Ένα και μοναδικό, και μάλιστα στη δήλωση έλεγε να τα βάλουμε και σε σειρά προτεραιότητας τρομάρα μας... Το συμπληρώνουμε, ορκιζόμαστε(δέκα δέκα σαν τα πρόβατα) και αισίως μετά από έξι ώρες και 16 υπεύθυνες δηλώσεις που μόνο τι εσώρουχο φορούσαμε δεν ανέφεραν, ξεκινάμε για το γυρισμό. Αλλά τώρα που γνωριστήκαμε, να χαθούμε βρε ατιμούλικα; Πάνω που πάμε να μπούμε στο ασανσέρ, να ‘σου ένας κύριος που κραυγάζει:
“Μην ξεχνάτε από Δευτέρα τα ΠΕΚ!»
Ποια ΠΕΚ ρε παιδιά; Τα ΠΕΚ καλοί μου άνθρωποι είναι τα σεμινάρια επιμόρφωσης που υποχρεούνται να κάνουν όλοι οι νεοδιόριστοι. Αλλά εδώ σας θέλω. Ο πρώτος κύκλος διαρκεί δέκα μέρες, και ο δεύτερος και τρίτος κύκλος, που γίνονται κολλητά μέχρι τέλη Νοεμβρίου, άλλες δέκα. Όοοοοοοολα αυτά βέβαια, δεν τα κάνεις στον τόπο διορισμού σου. Τα κάνεις στα «εξακτινωμένα κέντρα». Για μας δηλαδή, στη Ρόδο. Βγάλτε κομπιουτεράκι.40 ευρώ να πας Ρόδο, και 40 να γυρίσεις; Και μια επανάληψη για τον δεύτερο κύκλο; Ξενοδοχείο δέκα μέρες τη Ρόδο σε τουριστική σεζόν, το πιο φτηνό που βρήκα ήταν 50 ευρώ τη βραδιά. Κι άλλες δέκα μερούλες για τον Δεύτερο κύκλο; Και δε θα φας τόσες μέρες; Σανό θα μασάς; Όοοοοοοοολο αυτό το ποσό, συν τα ενοίκια που θα δώσεις για καπάρο, συν ΔΕΗ, νερό κι όλα τα συναφή, κάνουν ένα ποσό όπως θα καταλάβατε... εξαιρετικά αξιόλογο. Και τώρα, η βόμβα. Ο πρώτος μας μισθός θα μας έρθει τέλη Οκτώβρη. Κια υτά θα τα αποζημιωθούμε σε δύο χρόνια. Ωραία ε;
Τέλος πάντων, ας είναι καλά η μαμά κι ο μπαμπάς, τους έχουμε μαδήσει. Παίρνω τον έρμο το μούκο, ερχόμαστε Ρόδο. Η πρώτη μου μέρα ξεκίνησε στραβά. Κάνοντας έναν ζογκλερικό πήδο πάνω από τα καλώδια του λαπιτοπίου, ρίχνω κάτω το ανοιχτό νεσεσέρ. Μάζευε τώρα χίλιες δυο βλακειούλες κάτω από το κρεβάτι στις 7 το πρωί. Πάω στο μπάνιο, σπάει το ματζαφλέρι που κρατά το χαρτί υγείας στη θέση του, πέφτει όλο το ρολό μέσα στη λεκάνη. Μετά το επιτυχές ψάρεμα του χαρτιού, και με σφιγμένο το στομάχι, ανακαλύπτω ότι άρχισαν να βγαίνουν οι βάσεις των Πανελληνίων. Παίρνω τη μαμά να μου πει για τον αδερφό μου, η οποία μου αναγγέλλει ότι το περίφημο «Δημητρούλα»(προχτές είχε αγκυροβολήσει στην Κάλυμνο με κλίση 45 μοιρών, όλο χάρη)με το οποίο θα ταξίδευε την ίδια μέρα ο μούκος για να παρουσιαστεί, «έμεινε» στους Λειψούς. Όλο άγχος και με σφιγμένο το στομάχι, φτάνω στο σχολείου γίνεται η επιμόρφωση.
Πρώτη μέρα: Παίζουμε χαρτιά. Ένα παιχνίδι που δεν καταλαβαίνουμε γρι, εγώ παρακαλάω να μην μοιάζει με το γαϊδαρο, και γίνω ρεζίλι ΚΑΙ στη Ρόδο, και οι συμπαίκτες μου να μην έχουν ιδέα σχετικά με τους κανόνες. Τελικά το point ήταν ότι σε κάθε ομάδα είχαν δοθεί διαφορετικοί κανόνες, κι ο νικητής κάθε ομάδας πήγαινε στο διπλανό τραπέζι. Μόνο που μόλις καθόταν, κι άρχιζε το παιχνίδι, ανακάλυπτε ότι οι άλλοι κάνουν άλλα αντί άλλων. Δεν επιτρεπόταν να μιλήσουμε. Στόχος του παιχνιδιού, να κατανοήσουμε πόσο απαραίτητη μας είναι η γλώσσα και πως αισθάνονται οι μετανάστες ανάμεσά μας. Εμείς τα ζώα ούτε καν πήραμε πρέφα ότι είχαν άλλους κανόνες οι υπόλοιποι. Το μάθημα έκλεισε μετά από έξι ώρες με τη φράση «πολλές φορές θα νιώσετε ότι παίρνετε αυτά τα 1000 ευρώ τσάμπα.»
Δεύτερη μέρα: Ακούμε το σάουντρακ του Mamma mia,μαθαίνουμε για το πως μπορούμε να διδάξουμε τους μαθητές μας για τη Νότιο Αφρική και τις πρωτεύουσες της, για τους μπαμπουίνους και για τους Ζουλού. Έπειτα, τραγουδάμε ABBA και χορεύουμε έναν γαμήλιο χορό των Ζουλού, όπου ο καθηγητής μας μας τονίζει ότι πρέπει να κουνάμε ιδιαίτερα τον ποπό μας.
Σήμερα μετά το μάθημα, ήρθαν κάτι κύριοι από το υπουργείο να μας ανακοινώσουν σε ποια σχολεία τοποθετούμαστε. Θυμίζω, στην Κάλυμνο είμαστε 6 νέοι συνάδελφοι, και 3 από πέρσι που περιμένουν. Ο ζουμπουρλός κύριος λέει ένα όνομα, ένα σχολείο, και πάει στους μαθηματικούς. Πετάγεται μια κοπελίτσα, και ρωτάει «και οι υπόλοιποι;»
“Οι υπόλοιποι είστε σε διάθεση».
«Τι διάθεση;»
«Ιλαρή», λέω εγώ, αλλά κανείς δε γέλασε... Επτά και σήμερα...

28 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κ καλή συνέχεια δλδ! ευχαριστη κ παιχνιδιάρικη την βλέπω :Ρ.
δλδ μπορεί να σας θεωρήσουν κ υπεράριθμους κ να ξανατρέχετε για αλλού?

moukelis είπε...

Αλλού δε μπορουν να σε πάνε,εννοώ σε άλλη περιφέρεια,αν δεν υπογράψεις.Μπορουν να σε μεταθέσουν σε άλλο νησί της περιφέρειάς σου,αλλά η Γ Δωδεκανήσου έχει μόνο την Κάλυμνο,οποτε...την πάτησαν.Εγω δε φευγω που να σκάσουν,εδώ πήρα πλυντήριο,έβαλα λουλουδάτες κουρτίνες,που να τρέχω καλε; :@Ρ

Μαριλένα είπε...

εκτός του ότι έκλαιγα απο τα γέλια, φώναξα και τον Χρόνη και του διαβασα τα της εκμάθησης!

ο αδερφός πως τα πηγε τελικά;

η δική μας, οπως ακριβώς ήταν αναμενομενο :ΡΡ

φιλιά μουκελάκι μου :))

moukelis είπε...

@Μαριλενάκι τι είχε να πει ο συναδελφος Χρόνης;Ένας από την τάξη μου που διορίστηκε στη Νίσυρο,έχει τον καθηγητη μας να χορευει τον ζουλοχορο σε βιντεάκι αλλά δε μου το δίνει... :@Ρ
Που πέρασε το Ελενάκι μας;Ο Γιάννης Μηχανολογία στη Λάρισα,την ήθελε έτσι κι αλλιώς,αν και δεν τα πήγε όπως περιμενε.

Μαριλένα είπε...

μουκελάκι μου, ο Χρόνης, κάθε τόσο σταματούσε την ανάγνωση και ρωτουσε: αληθεια, λες; στο λόγο σου;

(καμμένος ο άνθρωπος από τα αστεία που του κανω, χαχχ)

μπράβο για τον Γιάννη και ξανα μπράβο, συγχαρητήρια :)))

το Ελενάκι μας, όπως ήτο αναμενόμενο, άνευ διαβάσματος και ανευ φροντιστηρίου, πέρασε ένα ωραιο καλοκαίρι μεν, αλλά όχι στο νηπιαγωγών που ήθελε

έτσι, κοιτάμε τώρα αλλού :))
(μάλλον για τις επαγγελματικές σχολές του οαεδ :))

ZlatkoGR είπε...

Χαμός. Τι να πω ρε παιδί μου, κουράγιο...

Ανώνυμος είπε...

δεν ξερω τι εχεις δει ως τωρα μουκελακι, αλλα η κολλητη μου ηταν πριν 2 ετη στην καλυμνο και το μετανιωσε που δεν εκανε αιτηση και για 2ο χρονο ως αναπληρωτρια τοτε! τωρα ειναι νεοδιοριστη κι αυτη, αλλα στην κρητη, απο οπου καικαταγεται!
νομιζω παντως, απο οσα μου ελεγε, οτι δεν πρεπει να ανησυχεις για τιποτα, γιατι θ απερασεις απιθανα!
φιλιαααα!

moukelis είπε...

@Δεν πειράζει,ας μην στενοχωριέται,κι εμείς που περ΄σαμε δες τι τραβάμε! :@Ρ Τι του έχεις κάνει του ανθρώπου βρε και δεν τα πίστευε,τς τς τς...
Φιλάκια πολλά!
@Απίστευτο κι όμως αληθινό zlatko...Σας χρωστάω κι ένα ποστ,θα είναι πρώτο πράγμα που θα κάνω το Σαββατοκύριακο,υπόσχομαι. :@)

@Ψιθυράκι κι εγώ θα μείνω και δευτερο χρόνο γιατί δίνει καλά μόρια,αλλά γενικά οι συνθηκες είναι επιεικώς άθλιες και τραγελαφικές. :@/

xaos είπε...

Κάνε κουράγιο Μουκελάκι κι ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός, θα δεις.Θέλουμε φωτό.Πάντως ο γατούλης δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα.

moukelis είπε...

Χελωνάκι υπομονη κάνω,μπορώ να κάνω κι αλλιω΄ς;Φωτο προσεχώς.Ο Σειριος δεν εχει προβλημα γιατι δεν τον έχω μαζί μου,ειναι στο Βόλο το πουλάκι μου...

xaos είπε...

Χωρίς Σείριο? Χωρίς Μούκο? Γι αυτό δεν σου αρέσει μάλλον.Γρήρορα τουλάχιστον το Σείριο παρεούλα.

moukelis είπε...

Ο μούκος ήρθε κι έφυγε,κι ο Σειριος περιμένει να ερθει με όποιον με επισκεφθεί πρώτος.Αλλά θα πάρω τη Μόιρα στις 5 του μήνα,οποτε θα έχω γατοπαρεα τουλαχιστον. :@)

mafaldaQ είπε...

Για εμάς τους αναγνώστες, διασκεδαστικό. Για εσένα ταλαιπωρία αλλά υπομονή! Θα φτιάξει κάποτε (εεε;)

Ανώνυμος είπε...

ώστε έτσι...καλορίζικη χρυσούλι μου :)
...και καλως ήρθες στο αλαλούμ,μα εντελώς,της δημόσιας εκπαίδευσης...μην ανησυχείς,μεχρι τα χριστούγεννα... θα έχει στρώσει η διάθεση :)
ψυχραιμια!

Crazy Tourists είπε...

Τρελή περιπέτεια δηλαδή!!
Σε κυνηγάνε πάντως τα περίεργα ή μου φαίνεται;
Φιλιά πολλά

Τρελοτουρίστρια

anamella είπε...

Καλό μήνα
Καλό Φθινόπωρο και ΥΠΟΜΟΝΗ !!!!!

Σοφία είπε...

Και μη χειρότερα δηλαδή!! Δεν πειράζει κοριτσάκι, να σκέφτεσαι ότι θα στρώσουν τα πράγματα και να παίρνεις κουράγιο. Είναι μια εμπειρία που δύσκολα θα την ξαναζήσεις (πράγμα το οποίο είναι και καλό και κακό χεχε)!

ZouZouna είπε...

Ωραίες διακοπές βρε, χαλάρωσε να τις απολαύσεις !!!! τι σκάς!!!
απορία ζουζούνας, θα σε πληρώνουν όντας σε διάθεση?

moukelis είπε...

@Mafalda:Εεεεεεεεεεεεεεεεεε;;;;;

@Cook:Κάτι ξέρεις εσυ,να ελπιζω δηλαδή ε;

@Τρελοτουριστάκια το Υπουργείο τα κάνει για να μην βαλτωνουμε βρε,για να αποκτησει ενδιαφέρον η ζωή μας,κι εμεις τα αχάριστα γαϊδουρια παραπονιόμαστε... :@Ρ

@Αναμέλλα μου καλό φθινοπωρο επισης,υπομονή όση έχουμε θα την εξαντλήσουμε. :@)

@Σοφάκι μόνο ως καλό το βλέπω που δε θα ξαναπεράσουμε όοοοολη αυτη τη διαδικασία.Υπομονή,υπομονή,ποτε θα τα πάρω και θα αρχισω να φωνάζω και θα έρθουν οι κύριοι με τις λευκές μπλουζίτσες να δω...

@Ζουζούνα μου διακοπές που να σηκώνομαι στις 7 και να βράζω μέχρι τις μία,και μετά να πηγαίνω στη δευτεροβάθμια να μαλώνω,δεν έχω ξαναματακάνει...Δε νομιζω να μας πληρώνουν άμα δεν κάνουμε ανάληψη καθηκοντος,αλλά δε γινεται να μας αφησουν και σε διαθεση,απο οσο ξερω ειναι υποχρεωμενοι να μας βαλουν καπου,ακομα και σε γραφειο να κάνουμε αερα στον προϊσταμενο...

Dr_MAD είπε...

μπουχουχουχου! καλά, εκτός του ότι ξετρελάθηκα από την τρέλα σας (νομίζω ταιριάζω στο παρεάκι σας) έπαθα σοκ ΚΑΙ από το τραγούδι του φίλου μου Ζακ, αλλά ΚΑΙ από το βιβλίο που διαβάζεις!

Επίσης να συγχαρώ το συνονόματο Γιάννο παρόλο που ως φαίνεται σας δυσαρέστησε που "ξενιτεύεται". Τώρα αρχίζει η ζωή γι'αυτόν!!! χαχαχα

moukelis είπε...

Γιατί σοκ γιατρέ μου;;;Το βιβλιο το έχω μισησει,τωρα το τελειωνω αλλα δεν προκειται να διαβάσω τίποτα άλλο δικό του...Τον Ζακ αντιθετως τον λατρευω,κυριως επειδή είναι...μετριου αναστηματος και αυξημένης γλυκουλιάς(σαν εμένα).Να έρθετε γιατρέ μου στα επομενα ΠΕΚ να γελάτε μαζί μας τότε!Ο Γιάννος δεν πέρασε μακριά,τρία τέταρτα ειναι η Λάρισα,οποτε θα πηγαινοέρχεται.Αυτού του κακοφανηκε που φευγουν όλοι του οι φίλοι...Τι να κανουμε,ας διάβαζε,τουλαχιστον του αρεσει το αντικειμενο.

Donnaliza είπε...

Xaxa Μουκελακι μου ...δεν ηξερες δεν ρωταγες?

Η αδελφη μου οπως σου ειπα διοριστηκε Αμοργο, απο τους τυχερους της υποθεσης γιατι σε αντιθεση με τους αλλους που διοριστηκαν Κυκλαδες αλλα μεχρι την ΠεμΠτη Παρασκευη που μας περασε δεν ηξεραΝ που ακριβως,σε ποιο νησι των Κυκλαδων δηλαδη, ενω η αδελφη μου ηξερε απο την αρχη γιατι ειναι δυσπροσιτο, τα ΠΕΚ τα εκανε στην Συρο, τα εισητηρια δεν θα τα παρει γιατι τα δικαιολογουν μονο αν θα ηταν απο την Αμοργο προς την Συρο και απο την Συρο προς την Αμοργο και οχι απο Αθηνα προς Συρο και απο Συρο προς Αθηνα, που σημαινει οτι επρεπε να κουβαλαει στην Συρο σαν σαλιγκαρι το..σπιτι της στην πλατη γιατι μολις εμαθε τον τοπο διορισμου της ισα που προλαβε να ταξιδεψει για 2 μερες στην Αμοργο να βρει σπιτι( το οποιο θα ηταν ελευθερο μετα την ληξη της τουριστικης περιοδου) και νΑ επιστρεψει με την ψυχη στο στομα να παει στην Συρο για τα ΠΕΚ τα οποια τελειωναν την Παρασκευη και Δευτερα σημερα δηλαδη πρεπει να ειναι στο σχολειο της.....

Οσο για τα μαθηματα στο ΠΕΚ....
Εκαναν χαλαρωτικο μασαζ ο ενας στον σβερκο του αλλου και χτυπουσαν παλαμακια τραγουδωντας το...χαραπα τα χερακια μου χτυπω( καπως ετσι δεν το θυμαμαι ακριβως το παιδικο τραγουδακι)

Οι ανθρωποι ( του υπουργειο δηλαδη) ειναι για πολλες σφαλιαρες ομως

ZouZouna είπε...

Συνεχίζω να έχω απορίες,όσο έρχομαι και διαβάζω....
Στον επαγγελματικό προσανατολισμό στο σχολείο, σας είχαν πει όλα τούτα? Μάλλον όχι. θα διάλεγες ένα άλλο επάγγελμα....
Τουλάχιστον θα ήσουν σπίτι σου!

Η κακομαθημένη εγώ, η που ποτέ δεν έφυγα απο την μητρική εστία, τα βλέπω όλα μαύρα.... (έτσι που τα περιγράφεις. Ούτε στα πιο τρελλά μου όνειρα να τα ζήσω εγώ αυτά. Διακοπές δεν μου κάθονταν όπως ήθελα παλιά και γύριζα πίσω το ίδιο βράδυ. ειπαμε η κακομαθημένη.
Ελπίζω πως θα τα δεις καλύτερα, θα βάλεις όσο χιουμορ έχεις μπροστά και θα τα ξεπεράσεις.

Μπράβο πάντως. Δύο και τρία και 1000 μπράβο. εγώ ακόμη και τώρα προτιμώ τα σίγουρα ..... άσπρο μαύρο η ζωή για μένα. Τα βαθιά για άλλους....
Φιλί και κουράγιο και υπομονή....

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Μουκελάκι μου ελπίζω να προσαρμόστηκες κάπως, κάνε υπομονή, σκέψου αυτά που γλυτώνεις εκεί απο τη ζούγκλα της πόλης.Φιλάκια!

Crazy Tourists είπε...

Καλημέρα Μουκελάκι!!!! Βελτιώθηκαν καθόλου τα πράγματα; Πώς περνάς;
Φιλιά πολλά!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Καλημέρα κορίτσι μου ,εύχομαι τα πράγματα να είναι καλύτερα για σένα!

Μαριλένα είπε...

μουκελακι μου, που είσαι;
μας λειπεις :)))

φιλιά πολλά και καλο βραδυ :)

Ανώνυμος είπε...

εγω φετοσ διοριζομαι καλυμνο και ηδη εχω τρομαξει! πολυ θα ηθελα να μαθω τι εγινε τελικα!