Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007

Αφήσατε ποτέ ένα βιβλίο σας να ταξιδέψει;

Σήμερα θα σας μάθω ένα κόλπο που θα σας φτιάξει εγγυημένα τη μέρα. Και θα φτιάξει κι άλλων τη μέρα. Είναι πολύ εύκολο, σαν να στέλνεις γελαστρόνια.
Πρώτα πρώτα, διαλέγεις ένα βιβλίο. Μπορείς να διαλέξεις ένα τυχαίο βιβλίο, ή ένα βιβλίο που αγαπάς πολύ. Μπορεί να είναι ένα παλιό σου βιβλίο, ή ένα βιβλίο που μόλις αγόρασες. Μπορεί να είναι ένα βιβλίο που έχεις για πέταμα, ή ένα που βαρέθηκες να διαβάσεις, ή το βρήκες απαίσιο. Αλλά προσοχή: με τα μαγικά μας πρόκειται να το κάνουμε ένα μοναδικό βιβλίο. Ένα ανεπανάληπτο, ξεχωριστό, ταξιδιάρικο βιβλίο. Έτοιμοι;
Το επόμενο βήμα της μεταμόρφωσης είναι να το γράψουμε στο ληξιαρχείο. Κάθε καινούριο γελαστρόνι, όταν γεννιέται, δεν εγγράφεται στο ληξιαρχείο; Έτσι και το βιβλιαράκι μας που θα ξεκινήσει την καινούρια του ζωή, πρέπει να έχει τη δική του ταυτότητα. Πάμε λοιπόν στο www.bookcrossing.com και του βάζουμε τον προσωπικό του αριθμό.
Αφού το θαυμάσουμε λίγο στην κούνια του, το ντύνουμε με τα πιο ωραία αυτοκολλητάκια και ετικέτες, για να είναι όμορφο όταν ξεκινήσει το ταξίδι του. Μετά, κάνουμε μια ειδοποίηση απελευθέρωσης, ώστε κάποιος που θα θέλει να το κυνηγήσει να ξέρει που να ψάξει.
Και τώρα, το πιο σημαντικό μέρος του μαγικού. Προσέξτε πολύ. Γυρνάμε στην πόλη , στο αγαπημένο μας καφέ, στο δρομολόγιο του λεωφορείου που μας πάει σπίτι κάθε μέρα, σε μια ζεστή γωνιά που καθόμαστε με τον αγαπημένο ή την αγαπημένη μας…Και ψάχνουμε μια φωλίτσα για το βιβλίο μας. Θα το αφήσουμε εκεί, και κάποιος άλλος που μοιράζεται αυτό το αγαπημένο μέρος με μας, θα το βρει, και θα γίνει ο επόμενος φίλος του. Αλλά ακόμη κι αν φοβόμαστε να το αφήσουμε στο κρύο και το αγιάζι, μπορούμε να το απελευθερώσουμε σε μια φιλόξενη Ζώνη, που υπάρχει σε κάθε πόλη σχεδόν. Η Ζώνη είναι ένα καφέ συνήθως, όπου υπάρχει μια βιβλιοθήκη με πολλά απελευθερωμένα βιβλιαράκια, και από όπου οποιοσδήποτε μπορεί να πάρει ένα και να το ταξιδέψει. Και κάθε φορά που το ξεχωριστό μας βιβλιαράκι θα ταξιδεύει κάποιον καινούριο φίλο στους μαγικούς κόσμους που είχε ταξιδέψει κι εμάς, θα μας έρχεται ένα mail που θα μας φτιάχνει τη μέρα, λέγοντάς μας την ιστορία ενός ακόμη αναγνώστη.
Είμαι bookcrosser από τον περασμένο Μάρτιο. Στην αρχή μου άρεσε σαν ιδέα, αλλά φοβόμουν λίγο για τα βιβλία μου. Να μη μου τα πετάξουν, να μην δεν πουν ότι τα έπιασαν…Στενοχωριόμουν που αρκετοί τα κρατούσαν στη βιβλιοθήκη τους και δεν τα άφηναν να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Μια μέρα όμως, μου ήρθε ένα mail!Κάποιος είχε πιάσει το βιβλίο μου! Από τότε, όλα άλλαξαν για μένα. Έκανα νέους φίλους, κέρδισα σε διαγωνισμούς, ταξίδεψα για να γνωρίσω bookcrossers από άλλες πόλεις, και γνώρισα ανθρώπους που είναι πλέον κομμάτια της καρδιάς μου. Έχω βιβλιαράκια μου στην Σουηδία, στην Τσεχία, και ανθρώπους που έγραψαν ότι τους έφτιαξα τη μέρα, ή ότι ήταν μια από τις πιο ελπιδοφόρες εμπειρίες τους. Κι όλα αυτά άρχισαν την ημέρα που αποφάσισα ότι είναι καλύτερο να μαζεύουν τα βιβλία μου φίλους, παρά σκόνη στο ράφι μου. Μπορείτε κι εσείς να κάνετε τη διαφορά, γίνετε μέλη και αρχίστε να απελευθερώνετε, ή να κυνηγάτε! Δεν είστε υποχρεωμένοι να πληρώσετε τίποτα, ούτε έχετε καμία άλλη υποχρέωση.
Γι’ αυτό, κοιτάξτε πιο προσεκτικά την επόμενη φορά που θα μπείτε στο λεωφορείο. Ή που θα πάτε για καφέ. Στο δίπλα τραπέζι ίσως να κάθεται ένα βιβλιαράκι-ταξιδιώτης που μπορεί να σας αλλάξει τη ζωή. Αρκεί να είστε έτοιμοι να της προσθέσετε λίγη μαγεία
Υ.Γ.Αν τελικά το αποφασίσετε και θέλετε να βρείτε πληροφορίες ή να ρίξετε μια ματιά στη διαδικασία,ξαναδείτε το μαγικό βήμα-βήμα εδώ.

15 σχόλια:

Natassa είπε...

καλημέρα, όταν πρωτοδιάβασα για το bookcrossing χάρηκα μου άρεσε σαν ιδέα, αλλά δεν μπορώ να αποχωριστώ ούτε ένα βιβλίο :(

moukelis είπε...

Καλημέρα!Κι εγώ είχα το ίδιο πρόβλημα στην αρχή,γι'αυτό άρχισα από βιβλία που είχα από εφημερίδες,ή από κάποια παλιά βιπεράκια που ήταν ξεχασμένα σε κάτι κούτες της μαμάς μου στο χωριό.Επίσης,κάποια βιβλία που λατρεύω,όπως ο "Μικρός Πρίγκηπας",τα αγόρασα δυο φορές γιατί νομίζω ότι είναι βιβλία που όλοι αξίζει να τα διαβάσουν,αλλά δε μπορώ να αποχωριστώ τη δική μου κόπια.Αλλά μη νομίζεις,έχω απελευθερώσει μέχρι και "Μικρούς κύριους και κυρίες",που είναι εύκολο να τα βρεις χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία και δε στενοχωριέσαι να τα αφησεις να ταξιδέψουν!

Roadartist είπε...

Πολλές φορές έχω μπει στο πειρασμό αλλά δεν το έχω πράξει.. έτσι όπως το περιγράφεις όμως.......

Σοφία είπε...

Είναι πολύ ωραία ιδέα. Δεν το έχω κάνει ποτέ γιατί τα βιβλία μου (όσα αντέχω να αποχωριστώ) ή τα δίνω σε φίλους ή σε charity shops ή τα πουλάω στο Amazon. Αν δεν είχα τις δύο τελευταίες επιλογές, θα δοκίμαζα ασυζητητί το bookcrossing.

moukelis είπε...

@roadartist:Μην το σκέφτεσαι άλλο καλέ,άρχισε το και θα εθιστείς.Είναι από τα πιο όμορφα συναισθήματα να βλέπεις ότι έχεις catch (έτσι το λέμε όταν κάποιος "πιάνει" το βιβλίο σου).Άντε,άντε,κι όλες οι οδηγίες και οι απαντήσεις στις απορίες δωρο από μενα!
@Σοφία:Μπορείς πάντα να αφήνεις ένα-δυο που προορίζεις για charity shops,έτσι κι αλλιώς πάλι για καλό σκοπό είναι και θα ταξιδέψουν κιόλας!Εσείς έχετε και αρκετά second hand bookshops,που είναι ιδανικά,αφού μπορείς να βρεις πολλά βιβλία για απελευθέρωση σε πολύ καλές τιμές.

Annabooklover είπε...

Moukelis μου...
Σε βρήκα τυχαία από ένα άλλο μπλογκ και λέω δε μπορεί να είναι σύμπτωση τέτοιο όνομα. Άντε πότε θα ξανάρθεις Λάρισα να ανταλλάξουμε βιβλία και να φάμε σοκολατόπιτα; Την επόμενη βδομάδα έχουμε meeting...

moukelis είπε...

Ω,τελικά γουρλίδικο το post για το Bookcrossing!Καλώς μας ήρθες!Ελπίζω να σου άρεσε το blog.
Θα σας έρθω βρε,ήρθα και στο προηγούμενο,τώρα πια έγινε παράδοση να έρχομαι!Θα τα πούμε από κοντά λοιπόν την Κυριακή!

xaos είπε...

Καλημέρα, καλή βδομάδα.Πως πήγε η συνάντηση της Κυριακής?

moukelis είπε...

Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα!Καλά πήγε,γνωρίσαμε και νέο μέλος,συζητήσαμε και για δυο χριστουγεννιάτικες εκπλήξεις!Γιατί δε μας ήρθες βρε...Σε περιμέναμε.

xaos είπε...

Δεν μπόρεσα μωρέ.Βολιώτικο και το νέο μέλος?

moukelis είπε...

Βεβαίως!Βολιώτικο και έφερε και έναν φίλο της μαζί.Δεν πειράζει,και στο επόμενο εκεί θα είμαστε!Δες εδω :http://www.bookcrossing.com/forum/28/4839914/7
και δες κι αυτό,αξίζει τον κόπο:
http://www.bookcrossing.com/forum/28/4853170/1

Ανώνυμος είπε...

το γνωριζω το bookcrossing,έχω γραφτει μαλιστα,αλλά για catch πρέπει να βρεθώ στη Πάτρα....για release εδώ μου φαινόταν κάπως περίπλοκη η διαδικασία,δεν είχα και εντυπωτή τοτε...αλλά όπως το γράφεις φαίνεται γλυκύτατο :)...με βάζεις στον πειρασμό να ξαναπροσπαθήσω,κι εχω στοίβες βιβλία που σκονίζονται....
καλό βραδυ
α....ειπα πόσο μ'άρεσει η αντιστροφη μετρηση για τα χριστούγεννα;...ζήλεψα..θέλω κι εγώ ενα!...

moukelis είπε...

@cook:Αχ ναι,να ξαναπροσπαθήσεις,πολύ πολύ σε παρακαλώ...!Όλα αυτά τα βιβλιαράκια που μαζεύουν σκόνη δεν είναι κρίμα;Και θα δεις ότι οι οδηγίες για Release είναι πανεύκολες στο λινκ που έβαλα.Και υπόσχομαι άμα κάνεις Releases και με στείλουν κάπου εκεί κοντά το Σεπτέμβρη που θα ξενιτευτώ,να στα κάνω εγώ catch!
Κι ο καλύτερος φίλος μου ζήλεψε τον Santa,και του εξομολογήθηκα ότι τον έκλεψα από τη natassa.Βρήκα κι άλλους,για να αποφύγω την κλεψιά,αλλά ήταν ο πιο όμορφος...
Καλό σας βράδυ και όνειρα γλυκά σαν την κολοκυθόπιτά σας!

ralou είπε...

Φοβάμαι moukelis!
Φοβάμαι για την τύχη τους στο δρόμο!
Αυτό που είπες για τα καφέ που έχουν βιβλιοθήκες είναι καλό.
Αλλά στο δρόμο... δεν ξέρω...
Ειναι τόσο πολύτιμα τα βιβλία!

moukelis είπε...

@ralou:Γι'αυτόν ακριβώς το λόγο υπάρχουν και οι Ζώνες.Μπορεί να αφήσεις το βιβλίο σου εκεί,να έχει και παρέα άλλα βιβλιαράκια bookcrossing!Μάλιστα σε κάποιες μεγάλες πολεις,όπως η Αθήνα,υπάρχουν και παραπάνω από μία ζώνες.Εκεί συνήθως συναντιούνται κάθε μήνα τα μέλη για να γνωριστούν και μεταξύ τους,οπότε αν θες να είσαι ακόμη πιο σίγουρη μπορείς να το αφήσεις μια μέρα που θα έχουν συνάντηση,ωστε το πιθανότερο να είναι να το βρει κάποιος άλλος Bookcrosser.