Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2008

Μέρα και νύχτα μας δίνουν χαρά,οι Μούυυυμιννν...

Πηγαίνοντας από ιστολόγιο σε ιστολόγιο πριν μερικές μέρες, βρέθηκα με αυτό το ποστ στην οθόνη μου. Ξαφνικά, κατέκλυσαν το μυαλό μου αμέτρητες αναμνήσεις από ώρες αναμονής καθισμένη οκλαδόν στο χαλί, να περιμένω να αρχίσει ένα από τα πιο αγαπημένα μου παιδικά προγράμματα όλων των εποχών.

Θυμάμαι ακόμη το τραγουδάκι των τίτλων, και μάλιστα το τραγουδάμε συχνά-πυκνά με το Μούκο. Αγαπημένος μου χαρακτήρας, ο Μούμιν, του μούκου, ο παράξενος ταξιδιώτης. Είπα να σας τους γνωρίσω, να μου πείτε αν τους βλέπατε κι εσείς, και να σας μπει με λιακάδα και χαρά ο καινούριος μήνας.

Μεταφράζω μέσες άκρες από την ιστοσελίδα τους, που βρίσκεται στην κοιλάδα των Μούμιν (για τους πιο ρεαλιστές, στη Φινλανδία).

Η μαμά Μούμιν είναι πολύ ηθική και ανοιχτόμυαλη, ένας σπάνιος συνδυασμός. Στην πραγματικότητα, τα μέλη της οικογενείας δε γνωρίζουν ότι αυτή τους ανατρέφει, εν μέρει επειδή ξέρει ότι τα λάθη μας είναι συχνά τα καλύτερα μαθήματα.

Ο μπαμπάς Μούμιν είναι αθώος και ανώριμος, αλλά επιμένει να είναι αρκετά υπερήφανος για τον ανδρισμό του. Ενώ είναι υπερβολικά πιστός στην οικογένειά του, παραμένει ονειροπόλος, εν μέρει εξαιτίας των περίεργων συναναστροφών και του ουίσκι (ξέρω, δεν είναι πρότυπο μπαμπά).

Ο Μούμιν ( μάλλον είναι το alter ego μου τελικά) ζει τη ζωή του γεμάτα, και βλέπει τον κόσμο με ένα αίσθημα θαυμασμού για κάθε απλή ευχαρίστηση, όπως το να μαζεύει κανείς κοχύλια και πέτρες. Όσο εύπιστος είναι και ενθουσιώδης, αλλά και αγαθός και υπερβολικά καλοσυνάτος.

Η Snorkmaiden είναι η φιλενάδα του Μούμιν. Είναι λίγο κοκέτα, καθώς κάνει τα ξανθά της μαλλιά αφέλειες και φοράει πάντα ένα χρυσό βραχιολάκι στον αστράγαλο. Είναι πολύ ρομαντική, και η ωραιοπάθειά της συχνά την οδηγεί σε λάθος μονοπάτια, αλλά η φιλία και η καθοδήγηση των Μούμιν τη βοηθούν να δει την αλήθεια.

Ο Snufkin είναι ένας φιλοσοφημένος ταξιδιώτης, πάντα φορώντας το εικονιζόμενο περίεργο καπέλο, και το ίδιο παλιό και τριμμένο παλτό. Το φθινόπωρο συνήθως φεύγει από την κοιλάδα των Μούμιν για να επισκεφθεί άλλα μέρη του κόσμου. Ο Snufkin είναι ευγενικός, ξέγνοιαστος και ανεξάρτητος, και δεν τον ενδιαφέρουν τα υλικά αγαθά. Βρίσκει πολλούς θαυμαστές (ακούς Μούκε; ), ειδικά ανάμεσα σε εκείνους που είναι μικροί και ντροπαλοί, και το Moomintroll είναι ο καλύτερός του φίλος.

Η Little My μένει με την οικογένεια Μούμιν. Είναι τόσο μικρή, που μπορεί να καθίσει στο κατσαρολάκι της οικογενείας. Η My εκφράζει μια διαστροφή του μυαλού. Είναι εντελώς ασεβής, και μπορεί να γίνει εριστική, αλλά παρόλα αυτά, έχει υπερβολικά θετική άποψη για τη ζωή (εμένα μου έσπαγε τα νεύρα πάντως).Μερικές φορές δείχνει κατά λάθος ακόμα και φιλική συμπεριφορά όταν τη βολεύει. Είναι το νεότερο από τα πολλά παιδιά της οικογένειας Mybles.

Υπάρχουν πολλοί ακόμα χαρακτήρες στη σειρά, μάλιστα έμαθα ότι προϋπήρξε ως σειρά κόμικ και μετέπειτα βιβλίων. Μπορείτε να δείτε την ιστοσελίδα του εδώ. Είναι πολύ καλοστημένη,και μου άρεσε που μπορούσα να γυρίζω τις σελίδες της βιογραφίας της δημιουργού όπως και στην πραγματικότητα.

Αλήθεια, γιατί να μην κάνουμε ένα παιχνίδι; Για πείτε μου ποια παιδικά βλέπατε και σας έχουν «μείνει»;Πετάω το μπαλάκι στο Στοχαστή, στη Χελώνα,
στην Κερασοζουζούνα, την Πριγκηπέσσα, την Τρελοφαντασμένη και σε όποιον άλλο θέλει να μας φτιάξει τον μήνα με τα δικά του αγαπημένα καρτούν.

14 σχόλια:

zouzouna είπε...

Α, χα, χα, χα ! Μ' εκανες και γέλασα.
Καλέεεεεεεεε, στην εποχή μου δεν υπήρχε TV.Ηρθε στην Ελλάδα το 66 ήμουν ήδη 6 ετών. Και μετά για να αποκτήσουν όοοοοολοι.... Χα, χα, χα !
θα σου γράψω εκτενώς για το θέμα και τι έβλεπα ολίγον μεγαλούτσικη..... Μ' εκανες και άλλαξα διάθεση. Σε φιλώ γλυκά !!! και σ' ευχαριστώ πολύ !!!!

Σοφία είπε...

Πω, πω! Πρέπει να είμαι πολύ μεγάλη για να μην το πρόλαβα αυτό το παιδικό!
Καλό σουκου moukelis!

moukelis είπε...

@Ζουζούνα:Δεν είσαι και τόσο μεγάλη,εξάλλου όλοι ξέρουν ότι τα κερασοζούζουνα δε μεγαλώνουν ποτέ.Γράψε μας έστω για θέατρο σκιών,ο Πρίγκηπας βολεύεται λέει... Χαίρομαι που σου έφτιαξα το κέφι! :@D
@Κουκουβάγια:Καλέ πάνω κάτω ίδια ηλικία δεν είμαστε;Σιγά,μάλλον έβλεπες άλλο κανάλι,αν και τότε δεν είχαμε και πολλά...Εσύ τι έβλεπες;Καλό Σαββατοκύριακο επίσης!

Cinderelen είπε...

Τι ωραιο παιχνιδι! Ευχαριστω για την πρόσκληση :D
Πωπω το θυμαμαι αυτο το καρτουν ... Το έβλεπα παλιαααααααα.... Θυμαμαι μου άρεσε εκεινος ο τυπακος με τα πράσινα :D

Φιλακια :*

Μαριλένα είπε...

μουκελάκι μου γλυκό, εγώ που είμαι πιο μεγάλη από τη Ζουζουνιτσα, τι να πω;!
εμείς διαβάζαμε. τα αντίστοιχα της εποχής ήταν τα μικυ μαους, τα κλασσικα εικονογραφημένα, ο Σεραφίνο, ο Τιραμόλα, η μικρή Λουλού.. Τηλεόραση μπηκε στο σπίτι μας, το 69 και ήμουν ήδη 11 χρονών!
:))))

ZouZouna είπε...

Λαμπιδέρω μου, η μαμά σου πόσων Μαίων είναι? Ψιλιάζομαι πως θάμαστε έως "συμμαθήτριες" ! χα, χα, χα !
Τα κερασοζούζουνα δεν μεγαλώνουν, μόνο πονάνε τα πόδια τους, η μέση τους και αράζουν ένα ΣΚ στον καναπέ απο την κούραση της εβδομάδας !!!!

Kυρά Μαριλένα, πάρε το κουβαδάκι σου κι εμένα απο το χεράκι και πάμε σ' άλλη παραλία !! Χα, χα, χα!!
Το 1966 κυκλοφόρησε το πρώτο Μίκυ Μάους. Πιο πριν κυκλοφορούσε ο Μπάνκσ Μπάννυ με τον άλλο τον μουστάκια κοκκινοτρίχη πειρατή.....
ο Τιραμόλα και ο Σεραφίνο, ήρθαν στην 10ετία του 70, νωρίς αλλά δεν θυμάμαι πότε.
Επίσης το 73 κυκλοφόρησε η Μανίνα και αργότερα (?) η Κατερίνα. Τα υπόλοιπα στο ποστ μου ! φιλιά Μουκελάκι. Ζήτησε να μαθει ο Πρίγκηψ δύο απλά πράγματα και θα μάθει ιστορία !!!! Υπομονή

moukelis είπε...

@Πριγκηπέσσα:Και του Μούκου είναι ο αγαπημένος του,εγώ τον έβρισκα λίγο μυστήριο για τα γούστα μου.ΠΕριμένω να δω και τα δικά σου! :@*

@Μαριλένα:Έλα τώρα με την ηλικία όλες...Αμάν πια!Δεν μεγαλώνετε λέμε,δεν έχετε δει τον Πήτερ (Παν);;;Αμάν κάποιοι άνθρωποι βρε παιδί μου πεισμα...:@Ρ

@Ζουζούνα:Η ξεκούραση το
Σαββατοκύριακο είναι θεμιτή,και οι Μούκοι το κάνουν.Η μαμά είναι 49 Μαϊων(Οκτωβρίων για την ακρίβεια).Περιμένω να μάθω,αφού πάντα γράφεις ιστορία κερασάκι!

Καληνύχτες!

Μαριλένα είπε...

Ζουζουνίτσα, ημερομηνιες θυμάσαι, ε; εγώ στο περίπου. πάντως τα μικυ, τα ειχα ΟΛΑ! :))


αα, μουκελάκι, τι μου θύμισες με τον Πήτερ Παν..
μάλλον θα 'χεις και δεύτερη αφιέρωση στο μπλογκ μου :))

moukelis είπε...

Μεγάλη μου τιμή Μαριλενάκι,αισθάνομαι μεγάλη περσόνα με τόσες αφιερώσεις,θα έπαιρναν τα μυαλά μου αερα(αν ειχα);@Ρ

ΜΥΡΙΑΜ είπε...

Οπως ειδες εχουμε διαφορα ηλικιας πανω απο τα διπλα χρονια οποτε μεχρι και τα 15 μου χρονια δεν υπηρχε τηλεοραση.Υπηρχε ομως ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ που τον βλεπαμε σε στυλ σινεμα στις αυλες ομως των σπιτιων.Ενα παιδι απο την γειτονια εβαζε ενα σεντονι ασπρο σαν παραβαν στην αυλη του και πισω απο αυτο επαιζε τον ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ,εβαζε και καρεκλες στην αυλη του και για να παρακολουθησουμε την παρασταση πληρωναμε 50 λεπτα εισητηριο.Αργοτερα τα αγαπημενα καρτουν ητανε ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ η ΝΤΑΙΖΗ και ολη η παλιοπαρεα τους.Τωρα αγαπημενα μου που τα παρακολουθω μαζι με τον εγγονο μου ειναι ο ΜΠΟΜΠ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΚΗΣ,και τα ΖΟΥΖΟΥΝΙΑ.Βλεπεις κοντα στον μικρο εχω γινει και εγω παλι μικρη και μπορω να πω οτι το χαιρομε.Φιλακια!!!

moukelis είπε...

@Θεία Άννα:ΠΑρόλη τη διαφορά ηλικίας,κι εγώ έβλεπα Καραγκιόζη!Μάλιστα είχαμε και αυτοσχέδια σκηνή στη γειτονιά μου,με ένα σεντόνι της νονάς του αδερφού μου,παραλίγο να πάρουμε κα φωτιά ένα βράδυ...Καλύτερα να τα χαίρεσαι με τα εγγόνια,σου κάνουν και επεξηγήσεις για τα επεισόδια που έχεις χάσει.Ο Μπομπ Σφουγγαράκης είναι κορυφή!"Ποιος ζει στη θάλασσα σε έναν ανανά;"
Καλό σου Σαββατοκύριακο!

ZouZouna είπε...

Ετοιμηηηηηηηηηη! φιλιά

Ανώνυμος είπε...

Εσύ τα περιέγραψες τόσο όμορφα , τώρα εγώ πρέπει να βρω αν υπάρχουν σελίδες στο ιντερνετ με τις δικές μου αγαπημένες παιδικές σειρές...βλέπεις έχω και μία ηλικία και δεν ξέρω τι θα καταφέρω...τα λέμε πάντως.

oneiroparmenh είπε...

Είχα πολύ καιρό να ακούσω για τα μούμιν...Θυμάμαι ότι τα έβλεπα κι εγώ μικρή...ΤΗΧ που μου τα θύμισες...Καλημέρα...